Çocukların yaşlarına göre oyun oynamaları her ebeveyn ve çocuk gelişimi için önemlidir. Özellikle 4 ve 5 yaş grubundaki çocukların algı kapasiteleri yüksek olduğu dönemler olduğundan herşeyi çabuk öğrenebiliyor ve öğrendikleri kalıcı olabiliyor. Sosyal zeka ve zihinsel becerileri artırmaları yönünde egzersiz çalışmaları için 4 yaş çocuk oyunları oynamaları uygun olacaktır. Aynı şekilde 5 yaş çocuk oyunları da etkinliğe ilgisini sürdürebilir böylece dikkat becerisi ve zihinsel aktiviteleri gelişebilir.
Çocuklar oyun oynarken çevreden gelen diğer uyaranları duymayabilir, görmeyebilir. Tek başına, ilgisini çeken bir etkinlikte dikkatini 10-15 dakika sürdürebilir. Bu yüzden oyun süreleri buna göre düzenlenir. Yaşına ve gelişimine uygun ise yaklaşık 4-6 dakika dikkatini verebilir. Bu süre içinde oynayacağı oyunlar öğretici ise zihinsel gelişimlerine katkı olacaktır. Örneğin; meyveleri öğreniyorum gibi bir oyun hem öğretici, hem eğlendirici olabilir.
Unutulmamalıdır ki okul öncesi eğitimi alan çocuklar, belirli bir süre oyuna veya etkinliğe dikkatlerini verebilir. Dolayısıyla bu süreyi iyi kullanmak ve akabinde farklı etkinlik/oyunlara yönlendirmek yararlı olur. Çocukların dikkat süreleri göz alınarak önceden oynayacakları oyunlar belirlenmeli ve programlanmalıdır. Oyunlar ise faydalı, öğretici ve eğlenceli olmalı.