Tavla Oyunu Nasıl Oynanır?

0
101 views

Günümüzde eğlenceli oyunlar arasında yer alan tavla iki kişilik bir oyundur. Oldukça eğlenceli olan bu oyunun her oyunda olduğu gibi kuralları da vardır. Tavla Oyna pulları, zar ve tavla tahtasından oluşan bu oyunda iki kişinin birbirleri ile rekabeti söz konusudur. Oyun başlamadan önce oyuncular karşılıklı olacak şekilde oturmalı ve  oyuna başlamalıdır. Tavla pullarını dizerken bir taş rakip önüne diğeri de kendinize gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Toplam 30 adet beyaz ve siyah olmak üzere renk bulunur. Pulları toplamadan önce ilk iş oyuncunun pullarını kendi bölgesine getirme girişimidir.

Her zar atışından sonra çıkan zara göre pulu hareket ettirmeli ve kendi alanınıza doğru pulları getirmelisiniz. Oyun öncesinde her iki oyuncuda zar atarak oyuna başlamakta ve en büyük rakamı yakalayan oyuna başlamaktadır. Eğer atılan zarlar da bir eşitlik söz konusu olursa tekrar zar atılma eylemine yönelinmektedir. Sıralı olarak dizilen pulları tavla sırasınca 1-24 e kadar sürükleme ya da 24-1 ‘e kadar getirmelidir.

Bu sayede pullar kendi alanına doğru yönelmeye ve kendi alanlarında pulların hepsinin birikerek toplanmasına zemin hazırlanır. Atılan zar da ne kadar sayı çıktıysa pulun o sayıya kadar ilerletebilme hakkına sahipsiniz demektir. Pulları ilerletme sırasında ya kendinizin ya da rakibinizin üzerinden pulları geçirerek kendi alanına doğru sürüklemelisiniz. Eğer zar çift gelirse 1-1,2-2,3-3… gibi bu durumda oyuncunun iki hareket daha yapabilme hakkı doğar. Örnek vermek gerekirse 3-2 atan bir oyuncu ilk pulunu 3 diğer pulu ise 2 defa hareket ettirmesi gerekir.

Oyunun asıl püf ve eğlenceli tarafı rakip oyuncunun pulunu kırmadır. Eğer tavla da tek bir pulu bulunuyorsa üzerine gelerek pulunu rahatlıkla kırabilirsiniz. Pul kırma işleminin ardından rakip oyuncunun pulunu pasif hale çevirerek bulunduğu kısıma kendi pulunuzu koyma hakkına sahip olursunuz. Rakip oyuncunuzun pulu kırmasıyla birlikte rakibinizin işi daha çok zorlaşacaktır. Çünkü kırılan pulu tekrardan tavla içerisinde herhangi bir kısıma tekrar koyması gerekiyor. Kırık pul oyuna girmediği sürece asla oyunu sürdüremezsiniz ve sürekli olarak rakip oyuna devam eder. Kırılan pulunuzu tekrar tavla içerisinde bulundurmanız için kendi pullarınızı olduğu kısma ya da boş olan rakip pullarının olmadığı bölgeye getirmeniz gerekir.

Usta Tavla da genelde oynayan oyuncular ‘kapı aldım’ sözcüğünü oldukça çok kullanır. Kapı almak, iki pulunuzu üst üste getirmek ile gerçekleşir. Bu sayede kapı alarak pullarınızın kırılma riski de ortadan kolaylıkla kalkmış olur. Bütün pulların kendi alanınıza getirilmesinden sonra sıradaki adım ise pulları toplamaktır. Pul toplama işleminden yararlanmak için bütün pulların kendi bölgenizde olması gerekir. Bu durumda pulları toplamaya başlayabilirsiniz. Zarı atarak çıkan sayıya göre numaralandırılmış olan tavla kısımlarından pulları toplamaya başlarsınız. Eğer sizin pullarınız daha önce toplandıysa oyunun kazananı oluyorsunuz.

Oldukça keyifli olan tavla oyunu, pullar üzerinde yoğunlaşmayı sağlayarak insanın zihninin gelişmesine yardımcı olur. Yapacağınız herhangi bir hamle eğer mantıklı bir şekilde gerçekleşirse kazanan hiç şüphesiz siz olursunuz. Tavla oyunu oynayarak hem karşı partneriniz ile sohbet etme, tatlı atışma ve heyecanlı bir oyuna dalış yapma şansına sahip olursunuz. Günün monotonluğunu, stresini ve hatta sıkıcılığını tavla oyunu oynayarak atabilir ve zamanınızı tavla oynayarak daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. İki kişi tarafından oynanan ve oldukça keyifli olan tavla artık günümüzden en çok ilgi duyulan oyunlar arasında yer almaktadır. Tavlanın keyifli ve düşündürücü özelliği sayesinde artık çoğu insan tavla öğrenmeye merak salmış ve gününü tavla ile eğlenceli bir hale dönüştürmüştür.